Programma 2 Openbare orde veiligheid

Thema's

Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen?

Een veilige gemeente dankzij een integrale aanpak

  • De kadernota Veiligheid 2019-2022 en het jaarplan veiligheid uitvoeren. Daarbij ligt de focus op de inzet van preventiemaatregelen en op beleidsontwikkeling van actuele prioriteiten op het gebied van de aanpak van ondermijning. Op casusniveau wordt met betrokken partners een passende aanpak voorbereid om overlast en/of verdere problematiek tegen te gaan.

Afname ondermijnende criminaliteit

  • Bespreken van casuïstiek in het intergemeentelijk projectbureau (aanpak van ondermijningscriminaliteit in de regio Gelderland-Zuid). Voorbeelden zijn: adresfraude, hennepteelt, illegale handel, zorgfraude, etc. Indien noodzakelijk een plan van aanpak opstellen om tot concrete acties over te kunnen gaan. Denk aan de inzet van een integrale handhavingsactie waarbij alle vergunningen worden gecontroleerd of aan een huisbezoek bij vermoedens van bijvoorbeeld adresfraude.
  • Verhoging van gericht toezicht op straat, uitgevoerd door diverse veiligheidspartners zoals BOA's, politie en overige toezichthouders.
  • Bewustzijnsvergroting bij inwoners, ondernemers en bezoekers door hen mee te nemen in de actuele problematiek en ze te stimuleren signalen te melden.

Afname vandalisme

  • Inzetten op het doen van aangifte van alle vernielingen van gemeentelijke eigendommen. Als de dader bekend is, verhaalt de gemeente de schade.

Afname van alcoholgebruik en -misbruik, drugsgebruik en drugshandel

  • Aanpakken van drugsproductie en –handel door het uitvoeren van het beleid op grond van artikel 13b Opiumwet en het Regionaal hennepconvenant.
  • Aanbieden van preventie/voorlichtingslessen aan VO scholen inzake alcohol, roken en blowen.
  • Inzetten van een medewerker van IrisZorg voor gerichte persoonlijke hulpverlening bij verslavingsproblematiek.
  • Inzetten op de uitwerking van het Preventie- en Handhavingsplan uitvoering Drank- en Horecawet (per 1-7-2021 Alcoholwet) 2018-2022. Hierbij worden jaarlijks terugkerende educatie, voorlichting en de organisatie van toezicht/handhaving ingezet.

In 2022 is hiervoor het volgende gedaan

Een veilige gemeente dankzij een integrale aanpak
De speerpunten uit de kadernota veiligheid 2019-2022 en het bijbehorende jaarplan 2022 zijn opgepakt en uitgevoerd. De focus lag daarbij op de inzet van preventie-activiteiten, gericht op bewustzijnsbevordering en het bieden van handelingsperspectief. Ook is gefocust op verdere beleidsontwikkeling op het gebied van o.a. jeugdoverlast, digitale veiligheid en ondermijning. Daarbij is extra aandacht besteed aan zorgfraude, BIBOB-beleid, veilig  buitengebied, zorg en veiligheid en drugs. Daarnaast zijn de voorbereidingen gestart voor de nieuwe kadernota veiligheid (beleidsperiode 2023-2026).
Op casusniveau is, samen met de veiligheidspartners, ingezet op een concrete aanpak om overlast en/of verdere problematiek tegen te gaan. Dit heeft voor veel casuïstiek tot een blijvende oplossing geleid. Voor andere hardnekkige casussen zijn afspraken gemaakt over het blijven monitoren en inspelen op de situatie zodra noodzakelijk.

Afname ondermijnende criminaliteit
Op casusniveau zijn diverse plannen van aanpak opgesteld en controles uitgevoerd in samenspraak met de betrokken partners.
Het gerichte toezicht op straat is verhoogd op basis van de aanpak veilig buitengebied. Vanwege een toename van jeugdoverlast in de openbare ruimte en aan de hand van specifieke incidenten. In de laatste periode van 2022 heeft de politie specifiek voor Neder-Betuwe jeugdagenten ingezet. Zij hebben zich gericht op de aanpak van jeugdoverlast in de openbare ruimte.
Per 1 januari 2022 zijn wij aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem, gericht op het vergroten van de mogelijkheden om melding te doen van misstanden. Tijdens de week van de veiligheid in oktober 2022 is de mogelijkheid tot anoniem melden extra onder de aandacht gebracht.
Gedurende 2022 zijn de communicatiekanalen gericht ingezet op bewustzijnsbevordering op verschillende veiligheidsthema's. Zoals het veilig buitengebied en drugs, maar ook op huiselijk geweld en kindermishandeling en digitale veiligheid (o.a. cybercrime).

Afname vandalisme
De afspraken over het verhalen van schade zijn uitgevoerd. Het gaat vooral om vandalismeschade bij scholen en sporthallen, dumpingen (asbest en chemisch afval) en niet gemelde aanrijdingsschade en oliesporen op het wegdek. Als gevolg van het ontbreken van dadergegevens blijft het lastig om schade te verhalen.

Afname van alcoholgebruik en -misbruik, drugsgebruik en drugshandel
We hebben uitvoering gegeven aan de voorgenomen activiteiten. Het beleid op grond van artikel 13b Opiumwet en het Regionaal hennepconvenant is uitgevoerd. Op de VO scholen zijn preventie/voorlichtingslessen gegeven inzake alcohol, roken en blowen. Een medewerker van IrisZorg is ingezet voor gerichte persoonlijke hulpverlening bij verslavingsproblematiek. Ook is hij samen met het jongerenwerk mee de straat op geweest om jongeren hierover voor te lichten.
Bij het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol gemeente Neder-Betuwe 2022 t/m 2024 is een uitvoeringsplan voor het jaar 2022 opgesteld en uitgevoerd. Ook zijn de ‘Beleidsregels openbare inrichtingen (horeca) en alcoholverstrekking 2022’ ingevoerd en vervolgens uitgevoerd. Een van de onderdelen is afgerond, namelijk het onderzoek naar naleving van de leeftijdsgrenzen alcohol. Vanwege aanzienlijke daling in nalevingspercentage (33%) ten opzichte van eerdere jaren (55%) heeft de burgemeester het ‘Actieplan naleving leeftijdsgrens alcohol Neder-Betuwe 2022’ vastgesteld en zijn de bijbehorende acties uitgezet. Daarnaast zijn op basis van de Alcoholwet diverse bedrijven en instellingen bezocht.

Daarmee is het volgende bereikt

Resultaat

Beschrijving

De beleidskaders en bijbehorende uitvoeringsplannen zijn conform afspraken uitgevoerd in samenspraak met de betrokken partijen. Zowel repressief als preventief hebben vele acties plaatsgevonden die hebben bijgedragen aan een veiligere gemeente en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit, vandalisme en alcohol- en drugsgebruik/handel.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2023 18:07:10 met de export van 05/30/2023 17:57:01