Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Plaatsing van Neder-Betuwe in de bovenste helft van de ranglijst van MKB-vriendelijkste gemeenten
- De uitkomsten van de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente in Nederland 2020 worden gebruikt als input voor de acties in het Plan van Aanpak Ondernemersdienstverlening. Hiermee versterken we de verdere dienstverlening van ondernemers en proberen we onze positie voor de verkiezing van 2022 te versterken.
- Wij werken aan doorontwikkeling van de in 2019 gestarte meerjarige subsidieregeling Lokaal Investeringsfonds (LIF) om de lokale economie te stimuleren. Wij informeren (groepen van) ondernemers proactief over de mogelijkheden voor het indienen van aanvragen bij het LIF en het Regionaal Investeringsfonds (RIF).
- Ondernemers kunnen met hun vragen terecht bij het Bedrijvenloket Neder-Betuwe. Starters worden doorverwezen naar organisaties en programma’s, die hen ondersteuning bieden (KvK en programma voor Gelderse starters www.startversneller.nl)
- Opstellen van een jaarlijkse Economische Rapportage en frequente berichtgeving over ontwikkelingen binnen het economische (beleids-)terrein.
- In 2022 gaan wij in afstemming met de vertegenwoordigers van het ondernemersplatform OVNB de diverse actiepunten uitvoeren.
- Het Plan van Aanpak bevat verbeter- en actiepunten voor het versterken van de ondernemersdienstverlening.
In 2022 is hiervoor het volgende gedaan |
---|
Er zijn 3 subsidies verstrekt in het kader van het Lokaal Investeringsfonds
Via het Lokaal Investeringsfonds (LIF) worden lokale projecten van ondernemers gesubsidieerd, die bijdragen aan innovatie, verduurzaming en/of economische structuurversterking. In 2022 zijn 3 subsidies verstrekt. Er was sprake van een mooie verdeling naar economische thema’s: 1 subsidie voor samenwerking op bedrijventerreinen, 1 subsidie voor innovatie in de fruitteeltsector en 1 subsidie voor het opzetten van een platform op het gebied van arbeidsmarkt. De subsidieregeling Lokaal Investeringsfonds (LIF) is in 2022 voor het laatste jaar ingezet. Deze regeling, op basis van minimaal 50% eigen cofinanciering, heeft dan vier jaar gelopen. De regeling heeft projecten van ondernemersverenigingen, ondernemersstichtingen en samenwerkende ondernemers een steun in de rug kunnen geven.
Geen subsidies dit jaar vanuit het Regionaal Investeringsfonds
Het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is in 2021 gestopt en vervangen voor het Regionaal Stimuleringsfonds (RSF). Via het RSF worden door FruitDelta Rivierenland vernieuwende projecten van ondernemers gesubsidieerd die bijdragen aan de opgaven en doelstellingen uit het Regionaal Economisch Ambitiedocument van onze regio. Het gaat om projecten met een regionale impact. In 2022 zijn vanuit RSF geen subsidies verstrekt aan projecten van ondernemers in Neder-Betuwe.
Ondernemersdienstverlening
Het plan van aanpak ondernemersdienstverlening heeft ook in 2022 onze aandacht gevraagd. Er is een enquête onder ondernemers uitgezet om de behoefte aan ondersteuning in de herstelperiode na de crisis te achterhalen. De uitkomsten geven inzicht in de behoeften die ontstaan wanneer ondernemers herstellen van de COVID-19-periode. Actiepunten zijn geweest:
1. Klankbordgroep Omgevingsvisie (Meermalen over dit proces gesproken in het PVO)
2. Aanpassing reclamebeleid met zuilen en led-/lichtreclame (beleidsregel lichtreclame is Q1 2022 vastgesteld)
3. Levendige dorpskernen (continue proces, zie thema 4.3)
4. Openbare laadpalen (is in ontwikkeling)
5. Regionaal investeringsfonds (RIF) (lopende actie)
6. Resources voor lokale ondernemers (lopende actie)
7. Energietransitie (lopende actie)
8. Faciliteren ondernemers (lopende actie)
9. Project School & Jobs (lopende actie)
10. Laanboomsector (lopende actie)
Bij dit herstel sluit de gemeente Neder-Betuwe zoveel mogelijk aan bij deze behoeften om maatwerk te kunnen leveren in de dienstverlening voor de ondernemers.
Bovendien is de Betuwse Ondernemersdag en het Ondernemersontbijt georganiseerd.
Bedrijvenloket
Het bedrijvenloket werd ook in 2022 goed gevonden en gebruikt door onze ondernemers. Het e-mailadres van het bedrijvenloket wordt vooral gebruikt door ondernemers die de accountmanager bedrijven nog niet persoonlijk kennen. Is dat contact gelegd, dan vindt de correspondentie vooral langs die weg plaats. Er hebben in 2022 minder bedrijfsbezoeken plaatsgevonden i.v.m. langdurige ziekte van de accountmanager bedrijven. Op de Betuwse Ondernemersdag is actief geflyerd voor de bekendheid van het bedrijvenloket.
Daarmee is het volgende bereikt |
---|
Resultaat | Beschrijving |
---|---|
Dit is witte tekst om de tabel op de website te kunnen tonen. |