Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Gemeente Neder-Betuwe blijft zelfstandig en is voorloper bij het ontwikkelen en benutten van kansen in de regio
- Met effectiever en efficiënter samenwerken met andere gemeenten kunnen we onze gezamenlijke lokale ambities bereiken, kosten besparen, kwetsbaarheid verder verminderen en expertise benutten.
In 2022 is hiervoor het volgende gedaan |
---|
Ook in 2022 werkte Neder-Betuwe op verschillende terreinen samen met (regio)gemeenten aan lokale en regionale uitdagingen. In deze jaarstukken vindt u daarvan op veel plekken voorbeelden terug. Enkele lichten we hieronder uit.
- In 2022 is het gemeentelijk woningbouwprogramma tot 2030 ingebracht in de (op 8 maart 2023) vastgestelde Woondeal Regio Rivierenland. De nieuwe regionale woonmonitor is inmiddels gereed. Meer hierover leest u in programma 3, onder thema 3.6.
- De regionale samenwerking beheerorganisatie huisvesting arbeidsmigranten heeft vorm gekregen in een regionaal beleidsplan huisvesting arbeidsmigranten en een daarop gebaseerd uitvoeringsplan. Op basis van die plannen is gestart met een convenant met werkgevers en uitzendbureaus, een verkenning naar mogelijk huisvestingslocaties in de regio , een regionaal digitaal nachtregister en de regionalisering van handhaving en toezicht op de huisvesting van arbeidsmigranten. Meer hierover vindt u in programma 3, onder thema 3.6.
- Neder-Betuwe is via Regio Rivierenland aangehaakt bij het proces om een Gelders programma Landelijk Gebied op te stellen. Dit proces loopt door in 2023 en u leest hierover meer in programma 3, onder 'Waaraan hebben we in 2022 ook gewerkt?'.
- Regionaal hebben we op verschillende mobiliteitsdossiers samengewerkt, waaronder de Rijnbrug, fiets en schone mobiliteit. Er is een nieuwe regionale uitvoeringsagenda opgesteld, die in 2023 wordt vastgesteld. Meer hierover leest u in programma 3 onder thema 3.5.
- In 2022 is de uitvoering gestart van het nieuwe regionaal ambitiedocument 2022 - 2025, waarin recreatie en toerisme een van de drie speerpunten is. Neder-Betuwe is trekker van de opgave 'agrotoerisme'; inmiddels is een inventarisatie gereed van het agrotoeristische aanbod in regio Rivierenland. Meer hierover leest u in programma 4, onder thema 4.2.
- De samenwerking met de regiogemeenten, Bibliotheek Rivierenland, Stichting Lezen en Schrijven en ROC Rivor is voortgezet voor een integrale aanpak van laaggeletterdheid . Meer hierover leest u terug in programma 6, onder thema 6.5.
Daarnaast neemt Neder-Betuwe deel in verschillende Gemeenschappelijke Regelingen, die zijn opgericht om lokale en regionale taken efficiënter, effectiever en minder kwetsbaar uit te kunnen voeren. Meer hierover vindt u onder de kopjes 'Verbonden partijen' in de verschillende programma's en paragraaf 5 Verbonden partijen.
Daarmee is het volgende bereikt |
---|
Resultaat | Beschrijving |
---|---|
Regionale samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor Neder-Betuwe om zelfstandig te kunnen blijven opereren. Niet alle samenwerking liep afgelopen jaar soepel, zo kreeg de implementatie van de Wet Inburgering regionaal te maken met forse opstartproblemen (zie programma 5 onder thema 5.2), liep het aanbestedingsproces voor Wmo en Jeugd vertraging op door een klacht van twee aanbieders (zie programma 5 onder thema 5.1) en is er nog veel onduidelijk over hoe de samenwerking tussen gemeenten vorm zou moeten krijgen binnen de Hervormingsagenda Jeugd (zie programma 5 onder 'Waaraan hebben we in 2022 ook gewerkt?'). Maar overall is de conclusie dat Neder-Betuwe door het actief samenwerken met regiogemeenten en partners in de regio de kwetsbaarheid vermindert en efficiëntie vergroot. |