Programma 3 Fysieke leefomgeving

Thema's

Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen?

Inzetten op duurzaamheid met oog voor leefbaarheid voor inwoners en voorkomen van overlast

  • Integraal uitvoeren van acties en afspraken van het Uitvoeringsprogramma Klimaatnota rond doelstellingen voor de Energietransitie;
  • Bijkomende acties binnen het uitvoeringsprogramma Duurzaamheidsvisie invullen;
  • Regionaal invullen van de taakstelling van het landelijke Klimaatakkoord in de Regionale Energie Strategie (RES);
  • Maatregelen voor klimaatadaptatie uit het Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP) uitvoeren om schade als gevolg van wateroverlast te voorkomen;
  • Werken aan en ondersteunen van bewustwording, draagvlak en eigen verantwoordelijkheid van inwoners en bedrijven voor de toepassing van verschillende vormen van duurzaamheid en hernieuwbare energie;
  • Inzetten op een aardgasarme maatschappij. Onderzoeken van de toepassing van alternatieve maatregelen;
  • Planmatig vervolgen van verdere verduurzaming van openbare verlichting.

In 2022 is hiervoor het volgende gedaan

Wij hebben rijksregelingen uitgevoerd voor het nemen van energiebesparende maatregelen
Hiervoor hebben wij het FIX project ingericht. De focus ligt daarbij op coaching en lichte energiebesparende maatregelen bij inwoners waar energiearmoede een rol speelt. We hanteren hierbij een persoonlijke benadering en komen bij de mensen thuis. Ongeveer 80% van deze doelgroep is huurder bij Thius. Met hen maakten we een aanzet voor een aanpak voor structurele duurzaamheidsmaatregelen.

De transitievisie warmte en het uitvoeringsprogramma is vastgesteld
Doel van dit plan is om de woningen in Neder-Betuwe uiterlijk in 2050 van het aardgasnet af te kunnen sluiten. In het uitvoeringsprogramma richten wij in de eerste fase op bewustwording, activatie en het nemen van energiebesparende maatregelen. In de volgende fase wordt ingezet op het stapsgewijs afsluiten van het gas.

De regionale- en lokale adaptatiestrategie is vastgesteld
In 2050 wil Neder-Betuwe klimaatbestendig en waterrobuust zijn. Deze ambitie is uitgesproken in samenspraak met medeoverheden en Rijksoverheid. Het Beleidskader Klimaatadaptatie Neder-Betuwe 2022-2027 beschrijft de visie en strategie voor Neder-Betuwe. De visie is geschreven voor een periode van 5 jaar, daarna wordt deze geactualiseerd.

Wij stelden een aanpak vast om ons vastgoed versneld te verduurzamen
Dit deden wij vanwege de stijgende energieprijzen door het aflopen van ons energiecontract. De aanpak richt zich op het versneld verduurzamen van ons eigen vastgoed. Met als doel kosten te besparen en CO te reduceren. In 2023 wordt deze aanpak uitgevoerd.

In 2022 is de communicatiecampagne SAMENDETOEKOMST.NL opgezet
‘SAMEN DE TOEKOMST.NL’ is het concept waaronder alle communicatie-uitingen (in- en extern) hun plek vinden. Dit doen we door op veel verschillende plekken zichtbaar te zijn in het straatbeeld, incidenteel en permanent. De campagne koppelen we aan acties waarbij de mensen direct duurzaam kunnen handelen. Ook worden mensen persoonlijk benaderd op strategische plekken in de kernen. Op deze manier zal ’Samen de Toekomst’ sneller landen bij de inwoners.

Wij stelden een programmaplan duurzaamheid op
Aanleiding daarvoor was de steeds groter wordende vraagstukken en hogere ambities (o.a. vanuit het Rijk) rondom klimaat & duurzaamheid. Dat schuurde met onze huidige projectmatige manier van sturen op deze opgave. Met het vaststellen van dit programmaplan duurzaamheid ligt er een basis voor de uitvoering voor de komende jaren.

Daarmee is het volgende bereikt

Resultaat

Beschrijving

Dit is witte tekst om de tabel op de website te kunnen tonen.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2023 18:07:10 met de export van 05/30/2023 17:57:01