Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Adequaat aanbod van onderwijs zo dicht mogelijk bij onze kinderen
- Mogelijkheden verkennen voor (integrale) kindcentra.
- Uitwerken duurzaamheids- en gezondheidsmaatregelen schoolgebouwen inclusief mogelijkheden voor financiering en subsidie.
- Conform raadsbesluit september 2020 worden de voorgestelde huisvestingsscenario’s uitgewerkt in het uitvoeringsplan IHP en vervolgens voortvarend opgepakt. Het betreft de volgende scenario’s: renovatie Hervormde School, uitbreiding Pantarijn, vervangende nieuwbouw/renovatie De Hien en De Bellefleur, nieuwbouw VCOG-school in Kesteren en meewerken aan het huisvesten van een VCOG-school in Dodewaard.
In 2022 is hiervoor het volgende gedaan |
---|
We zijn gestart met een oriëntatie op (integrale) kindcentra in Neder-Betuwe
We hebben in beeld gebracht welke basisscholen en kinder-/peuteropvanglocaties er in elke kern zijn, welke fysieke afstand zij tot elkaar hebben en van welke organisatie of stichting zij onderdeel zijn.
De verkenning wordt in 2023 voortgezet met gesprekken met alle basisschoolbesturen. Het doel van deze oriëntatie is om als gemeente een standpunt te bepalen voor de verdere uitwerking vanuit het Integraal Huisvestingplan.
We hebben de ontwikkeling van duurzame en gezonde schoolgebouwen gestimuleerd
In 2022 is aan één basisschool de SUVIS-uitkering (Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen)
verstrekt, namelijk de Rehobothschool in Opheusden. De werkzaamheden zijn in 2022 afgerond.
Eind 2022 zijn rapporten aangeleverd met conclusies en aanbevelingen met betrekking tot duurzaamheids- en gezondheidsmaatregelen voor de scholen van Fluvium. Deze rapporten hebben we besproken met het schoolbestuur. We hebben afgesproken om in het eerste kwartaal van 2023 tot nadere afstemming te komen over de uit te voeren maatregelen naar aanleiding van de rapporten. Hierbij speelt financiering en/of subsidie een belangrijke rol.
We hebben voorbereidingen getroffen voor de uitbreiding van het Pantarijn
Voor de uitbreiding van het Pantarijn heeft de gemeenteraad in september 2022 een krediet ter beschikking gesteld. Daarnaast hebben wij afspraken gemaakt over het uitvoeringstraject met betrokkenen. Afstemming vond met name plaats over de doelstellingen, het tijdpad om met ingang van het schooljaar 2024-2025 het project gerealiseerd te hebben en de toebedeling van de rollen. In 2023 starten we met de uitvoering van de werkzaamheden.
Wij hebben fase B (de definitiefase) van het MFC Dodewaard afgerond
De Hien en De Bellefleur zijn twee van de samenwerkende partijen binnen dit multifunctionele gebouw. Zie ook 6.1 Leefbaarheid.
Wij hebben voorbereidingen getroffen voor de nieuwbouw van een VCOG Kesteren
In 2022 is een (voorbereidings)krediet beschikbaar gesteld voor de nieuwbouw van de VCOG school in Kesteren. In 2023 starten wij met de uitvoerende werkzaamheden. Zo gaan wij in het eerste kwartaal over tot de aankoop van de benodigde grond.
We zijn gestart met het verkennend onderzoek naar het voorzieningencluster in Kesteren
In 2022 heeft een overleg plaatsgevonden rondom het voorzieningencluster Kesteren. Hierbij hebben wij gekeken naar de woningbouw op langere termijn. Naast de basisscholen zijn ook de maatschappelijke voorzieningen aan bod gekomen. In 2023 gaan we verder met dit verkennende onderzoek.
Daarmee is het volgende bereikt |
---|
Resultaat | Beschrijving |
---|---|
In het kader van het IHP, duurzame en gezonde schoolgebouwen en de inventarisatie op IKC-vorming hebben we in 2022 belangrijke stappen gezet waar we in 2023 mee verder kunnen. In gesprek met de schoolbesturen formuleren we gezamenlijk een visie op bovengenoemde onderwerpen en de wijze waarop we dat kunnen realiseren. Bij ieder project is het organiseren van onderwijs zo dicht mogelijk bij onze kinderen van belang. Dit weegt mee bij het maken van keuzes. De bouw van de nieuwe VCOG school in Kesteren is hier een mooie uitwerking van. |