Programma 5 Wmo, jeugdzorg en participatiewet

Verbonden partijen

Wat was de betrokkenheid van deze verbonden partij bij de realisatie van dit programma?

De GGD is het gezicht van de publieke gezondheid in onze regio, als gemeentelijke gezondheidsdienst van de 14 gemeenten in Gelderland-Zuid. De publieke gezondheidszorg richt zich op het bevorderen van gezond en vitaal leven van haar inwoners, het verminderen van risico’s, het bieden van zorg en bescherming aan kwetsbare groepen.

Taken die vanwege de Wet publieke gezondheid (Wpg) of andere wetten zijn opgedragen aan de GGD Gelderland-Zuid zijn:

  • monitoring, signalering en advisering op het gebied van publieke gezondheid;
  • infectieziektebestrijding;
  • technische hygiënezorg;
  • medische milieukunde;
  • jeugdgezondheidszorg;
  • ouderengezondheidszorg;
  • gezondheidsbevordering en leefstijl;
  • bevorderen van psychosociale hulp bij incidenten, rampen en crises;
  • toezicht op organisaties voor kinderopvang.

Taken (afkomstig uit Wpg of andere wetten) die vanwege beleidsmatige keuzes zijn neergelegd bij de GGD door de deelnemende gemeenten zijn:

  • reizigersadvisering en vaccinaties;
  • openbare geestelijke gezondheidszorg;
  • forensische geneeskunde;
  • het voorzien in een Advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling;
  • toezicht op de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo 2015;
  • jeugdgezondheidszorg;
  • advisering in het kader van toegang tot beschermd wonen.

Voor de uitvoering van de taken werkt de GGD vanuit twee leidende principes:

  1. Aansluiting bij de gemeenten, waarbij de GGD zijn lokale nabijheid verder versterkt door per gemeente ‘dedicated’ teams van professionals te vormen, die zich richten naar de lokale context.
  2. Netwerkaanpak, waarbij het verbinden van kennis en samenwerking met partners op lokaal, regionaal en landelijk niveau centraal staat. De netwerkaanpak kan leiden tot het samen organiseren van dienstverlening (netwerkorganisatie) om kwaliteit en integraliteit voor de inwoners te verhogen en/of dienstverlening te kunnen borgen.

De maatschappelijke opgave van gemeenten, de gezondheidssituatie van de inwoners, de lokale, regionale en landelijke ontwikkelingen en het takenpakket van de GGD vormen de uitgangspunten voor de Meerjarenstrategie 2020–2023.

De strategische thema’s waar de GGD in de periode 2020-2023 op inzet zijn:

  1. Informatie-gestuurde aanpak van maatschappelijke opgaven.
  2. Adviseren over preventie en verbinden van collectieve preventie met persoonsgerichte zorg.
  3. Investeren in de verbinding tussen zorg en veiligheid.
  4. Gezondheidsbescherming in het sociale en fysieke domein.

Met de wettelijke taken opgedragen aan de GGD, de wettelijke taken beleidsmatig belegd bij de GGD en de facultatieve taken die de GGD voor ons uitvoert, draagt de GGD bij aan het realiseren van onze ambitie dat de inwoners van Neder-Betuwe gezond leven en vitaal zijn. Ook draagt de GGD met toezicht op organisaties voor kinderopvang bij aan het realiseren van onze ambitie voor goed en passend onderwijs voor alle inwoners in Neder-Betuwe.

Welke ontwikkelingen hebben zich in 2022 voorgedaan?

In de eerste maanden van 2022 heeft de GGD nog veel werk verzet voor coronabestrijding
Het gaat dan om testen, bron- en contactonderzoek en (booster)vaccinaties. In de loop van het eerste kwartaal van 2022 zijn de landelijke covid-maatregelen bijna geheel afgeschaft. In de overige maanden in 2022 voerde de GGD nog wel alle taken uit die horen bij corona, zoals testen, bron- en contactonderzoek en vaccineren. In augustus is aan de GGD'en gevraagd weer op te schalen voor een boostercampagne vanaf september en gezamenlijk 15.000 testen per dag uit te voeren.

Trajecten Bijzondere Zorg nemen toe
In de afgelopen jaren is het aantal trajecten dat door Meldpunt Bijzondere Zorg (MBZ) wordt uitgevoerd, gestegen. De toename van de trajecten is onder te verdelen in twee categorieën:
a. Een deel van de stijging is een gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen en ingezet beleid die ervoor zorgen dat er meer kwetsbare mensen in beeld komen (sluitende aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, meldpunt niet-acuut en politiemeldingen). Deze trajecten passen binnen de taakuitvoering van MBZ, namelijk de geëscaleerde zorg.
b. Een ander deel betreft de (lichtere) meldingen, die bij MBZ binnenkomen, maar die na een korte triage door MBZ kunnen worden overgedragen aan het lokale veld of een betrokken zorgaanbieder. Dit betreft de toename van de trajecten Consultatie en advies en een deel van de Bijzondere zorg- trajecten.

Om het ontstane tekort als gevolg van categorie a op te vangen, is een begrotingswijziging voor 2022 en 2023 doorgevoerd. In samenwerking met de gemeenten werkt de GGD aan het verminderen van het aantal trajecten. Voor gemeenten ligt hier een taak rond de trajecten in categorie b.

Prenataal huisbezoek is gestart per 1 juli
Conform de nieuwe wetswijziging is de GGD per 1 juli in de hele regio begonnen met het prenataal huisbezoek. Dit huisbezoek is erop gericht om al in een vroeg stadium van de zwangerschap, na signalering door de verloskundige, hulp en ondersteuning door de jeugdverpleegkundige aan te bieden aan zwangere vrouwen en gezinnen in een kwetsbare situatie. In Neder-Betuwe boden we deze huisbezoeken al aan, zowel aan vrouwen en gezinnen in een kwetsbare als in een niet-kwetsbare situatie. De huisbezoeken aan vrouwen en gezinnen in een kwetsbare situatie worden nu door het Rijk vergoed.

Zorg voor Oekraïners
De GGD heeft de dienstverlening aan de Oekraïense vluchtelingen goed weten in te bedden in de reguliere dienstverlening. De GGD kijkt hierbij terug op een prettige samenwerking met de Veiligheidsregio en de gemeenten.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2023 18:07:10 met de export van 05/30/2023 17:57:01