Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Voldoende impulsen voor bijstandsgerechtigden om een maatschappelijke bijdrage te leveren.
- Deelname aan projecten van het Regionaal Werkbedrijf - Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Rivierenland (RW - POA Rivierenland) die de route naar werk moeten verkorten.
- Ondernemers worden gestimuleerd werkloze inwoners (al dan niet met arbeidsbeperking) van werk te voorzien. Via het Regionaal Werkbedrijf (waarin overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties en onderwijsinstellingen zijn vertegenwoordigd) vindt samenwerking plaats om mensen met een arbeidsbeperking passend werk te bieden. In 2021 is de regionale werkgeversbenadering verder geüniformeerd. Werkgevers krijgen vanaf dat moment te maken met één portaal, waarachter meerdere uitvoeringsorganisaties (zoals UWV, gemeente Buren en Werkzaak) samenwerken.
Participatie statushouders stimuleren
- Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet Inburgering in werking. Vanaf dat moment krijgen gemeenten de regie (terug) op het inburgeringstraject van inwoners. Voor de zogenaamde 'ondertussengroep' statushouders, die nog met de vroegere Wet Inburgering te maken hebben, worden op dit moment trajecten georganiseerd om het taalniveau zoveel als mogelijk te versterken. Focus ligt daarbij op de groep inburgeraars die de taal tegen het einde van hun DUO-lening nog niet voldoende machtig zijn om te slagen voor het inburgeringsexamen. Dit is een samenwerkingsproject binnen de arbeidsmarktregio.
- In overleg met gemeente Buren en Vluchtelingenwerk actief op zoek gaan naar (vrijwilligers) werk.
In 2022 is hiervoor het volgende gedaan |
---|
Impulsen voor bijstandsgerechtigden om een maatschappelijke bijdrage te leveren
In 2022 was vooral sprake van een opvallende krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er ook groepen inwoners zijn die, door een mismatch in vraag en aanbod of door beperkingen, nog altijd moeizaam een plek vinden op de arbeidsmarkt. Na 2,5 jaar is het actieplan Perspectief op Werk afgerond. Met een meerjarige Strategische Agenda Arbeidsmarkt en Onderwijs werken werkgevers- en werknemersorganisaties, UWV en gemeenten en onderwijsinstellingen samen langs vier sporen om de inclusiviteit van de arbeidsmarkt te bevorderen. Deze agenda geeft ook de komende jaren focus en richting aan diverse projecten, campagnes en samenwerkingsverbanden binnen de arbeidsmarktregio.
In 2022 is de lang verwachte wet Inburgering 2021 in werking getreden
In de stelselwijziging worden drie verschillende leerroutes aangeboden:
- de onderwijsroute voor jongere inburgeraars heeft tot doel uitstroom naar een reguliere MBO- HBO- of WO-opleiding;
- de B1-route heeft tot doel taalniveau B1 te behalen om uitstroom naar werk mogelijk te maken;
- de zelfredzaamheidsroute is bedoeld voor de doelgroep voor wie het B1-niveau en/of uitstroom naar werk niet haalbaar lijkt.
Gelet op de schaalgrootte hebben de gemeenten in Rivierenland ervoor gekozen om samen de uitvoering van de wet op te pakken. Parallel aan de nieuwe wet Inburgering blijft nog een aantal jaren sprake van een groep inburgeraars waarop de nieuwe wet (en de regierol van de gemeente) niet van toepassing is. Ook deze "ondertussengroep" werd zoveel als mogelijk in de geest van de nieuwe wet begeleid.
Daarmee is het volgende bereikt |
---|
Resultaat | Beschrijving |
---|---|
Mede dankzij de krappe arbeidsmarkt verliepen projecten gericht op inclusieve arbeidsmarkt naar tevredenheid. | |
De implementatie van de Wet Inburgering 2021 kampte met forse opstartproblemen. Er was lange tijd onvoldoende personele capaciteit beschikbaar in elke schakel van de inburgeringsketen. Informatievoorziening vanuit de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over inburgeringsplicht was de eerste helft van 2022 niet beschikbaar en/of onbetrouwbaar. Daar stond een grotere "ondertussengroep" en een verhoogde instroom van statushouders tegenover. Door inflatie en energiecrisis kwam ook de nieuwe taak "financieel ontzorgen" onder grote druk te staan. Pas in de tweede helft van 2022 stabiliseerde de situatie enigszins en kon de opbouw van het nieuwe stelsel echt beginnen. Uiteindelijk scoorde Regio Rivierenland iets beter dan landelijk gemiddeld qua aantallen uitgevoerde Brede Intakes en afgegeven Plannen Inburgering en Participatie (PIP's). |