Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Transformatie van zorgverlening naar meer preventie
- Verdere uitvoeren van beleid om eenzaamheid te voorkomen (startnotitie is vastgesteld in het vierde kwartaal van 2019).
- Gerichte preventie en versterking van eigen kracht door het ontwikkelen van een specifiek aanbod voor groepen jeugdigen en/of ouders, die een vergrote kans lopen om een beroep op jeugdhulp te doen.
- Verbreden van informele zorg door goede informatievoorziening en samenwerking van maatschappelijke partners zoals SWAN, Welzijn Rivierstroom en Mozaïek, buurtsportcoaches, huisartsen en onze kernpunten e.a.
- Uitvoering pilot vitaal sportpark Dodewaard om maatschappelijk rendement te vergroten i.s.m. sport, onderwijs, welzijn, cultuur, kinderopvang, buurtsportcoaches, zorgaanbieders, CIOS, GSF en ROC.
- De gewenste samenwerking tussen de gemeente en de huisartsen krijgt steeds meer vorm. In oktober 2021 is een POH Jeugd gestart bij de huisartspraktijken.
- Uitvoeren van de plannen uit het in 2020 opgestelde lokale Sportakkoord.
In 2022 is hiervoor het volgende gedaan |
---|
Vanuit de lokale coalitie tegen eenzaamheid 'Samen is leuker' is aandacht en inzet geweest voor het voorkomen en verminderen van eenzaamheid
In 2022 hebben we extra op dit thema kunnen inzetten, omdat er extra coronamiddelen beschikbaar waren. De verschillende betrokken organisaties hebben hierdoor extra activiteiten in de dorpen uitgevoerd en initiatieven mogelijk gemaakt. In 2022 zijn de uitvoeringsplannen bij de Integrale beleidsnota Sociaal Domein 2021-2024 vastgesteld. Onder het thema Meedoen en Samenleven is een deelresultaat opgenomen waarmee we ook in 2023 verder werken aan het verminderen van eenzaamheid onder onze inwoners.
Het aanbod voor gerichte preventie jeugd is uitgebreid
In 2022 is het aanbod voor gerichte preventie en het versterken van de eigen kracht uitgebreid met Dappere Dino's. Dit is een training voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd van 6-8 jaar. Ook is 'Bakkie Kroost' van start gegaan: een laagdrempelige ontmoetingsplek voor opvoeders in onze gemeente. Er wordt gesproken over diverse thema's rondom opvoeding. Verder is het aanbod van stichting BeWell in het vierde kwartaal van 2022 op pilotbasis uitgebreid. Zij kunnen nu iedere zaterdag activiteiten aan jeugdigen aanbieden, in plaats van twee zaterdagen per maand. Bij stichting BeWell zijn alle jeugdigen welkom, ook (of juist) als zij een ondersteuningsbehoefte hebben. Ook is 'Join us' van start gegaan: een programma om eenzaamheid onder jongeren van 12-23 jaar tegen te gaan. Tenslotte heeft de jongereninloop 'het Tussenpad' goed vorm gekregen in 2022. Het Tussenpad wordt door ca. 50 jongeren per avond bezocht.
Wij hebben een bijeenkomst georganiseerd om de samenwerking met de huisartsen te versterken op diverse thema's in het Sociaal Domein
Denk hierbij aan preventie, welzijn, ouderenzorg, gezondheid, jeugdzorg, etc. Er was een goede opkomst en er zijn concrete onderlinge afspraken gemaakt. Afgesproken is dat er tweemaal per jaar een overleg met (een delegatie van) de huisartsen plaatsvindt.
De inzet van de praktijkondersteuner (POH) Jeugd is in 2022 naar tevredenheid verlopen
De POH Jeugd had meer ruimte dan de huisarts om individuele gesprekken te voeren en de vraag van de jeugdige te verhelderen. Soms bleken de individuele gesprekken voldoende om de ondersteuningsvraag te beantwoorden. Als een verwijzing naar meer gespecialiseerde zorg nodig was, bleek deze beter aan te sluiten dankzij de meer uitgebreide vraag verheldering van de POH Jeugd. We zien een afname in het aantal verwijzingen naar jeugd-GGz.
De eerste stappen zijn gezet voor het vormen van een coalitie in het kader van het Rijksprogramma 'Kansrijke Start'
Vanuit het ministerie van VWS hebben alle gemeenten de opdracht gekregen om in 2023 een lokale coalitie Kansrijke Start te vormen. Kansrijke Start is een landelijk actieprogramma waarin gemeenten zich samen met lokale partners zoals jeugdgezondheidszorg, verloskundigen, kraamzorg en zorgpartners inzetten om gezinnen in een kwetsbare situatie te ondersteunen. Rondom de zwangerschap en de periode daarna. In 2022 zijn we in onze gemeente gestart met het vormen van deze lokale coalitie. Door het organiseren van een startbijeenkomst voor alle betrokken partners en het opstellen van een plan voor de komende jaren. Ook zijn we begonnen met inventariseren van wat er in dit kader al voor activiteiten lopen in onze gemeente, wat al goed gaat en waar we met elkaar nog kansen zien. De uitkomsten worden vastgelegd in een concreet plan van aanpak Kansrijke Start dat we de komende jaren vanuit de lokale coalitie uit gaan voeren. Dit gebeurt uiteraard in nauwe samenhang met het eerder vastgestelde uitvoeringsplan Optimaal Ontwikkelen en Opgroeien.
De ambities en acties van het Lokaal Akkoord Neder-Betuwe Bloeit! zijn uitgevoerd
Zoals eerder gemeld is het lokale Sportakkoord onder de naam Lokaal Akkoord Neder-Betuwe Bloeit! uitgebreid tot een breed leefstijlakkoord. Dit is een samenvoeging van het lokale Sportakkoord en het lokale Preventieakkoord van Neder-Betuwe. Met de stuurgroep, die bestaat uit een vertegenwoordiging van de gemeente en verschillende maatschappelijke partners, is uitvoering gegeven aan de ambities en acties daaruit. Diverse initiatieven van organisaties en inwoners voor een gezonder Neder-Betuwe zijn financieel ondersteund. Zoals 'Join the club!', een buitenspeeldag, een wandelgroep voor de Nationale Diabetes Challenge, de 'Peuter4daagse' en een Walking Footballtoernooi. Ook zijn nieuwe samenwerkingen tussen partners op het gebied van sport en gezondheid ontstaan, waarin met name de buurtsportcoaches een verbindende rol hebben gespeeld. De aangestelde projectleider heeft zich gericht op de borging van het Lokaal Akkoord Neder-Betuwe Bloeit! binnen de preventieve infrastructuur van Neder-Betuwe.
Daarmee is het volgende bereikt |
---|
Resultaat | Beschrijving |
---|---|
Met het uitbreiden van ons collectieve preventieve aanbod hebben wij bijgedragen aan het versterken van de eigen kracht en het voorkómen van de inzet van meer specialistische vormen van jeugdhulp. Verder hebben wij de samenwerking met de huisartsen versterkt op diverse thema's binnen het Sociaal Domein. |