Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Mantelzorg is op haar taak berekend
- Vervolgen van en besluiten over het herijken van de waardering voor vrijwilligers en mantelzorgers door een eigentijdse vorm te vinden om hen meer te waarderen.
- Onderzoek naar de mogelijke inzet van maatschappelijke stages in overleg met het voortgezet onderwijs om jongeren zo te betrekken bij het vrijwilligerswerk.
- Uitvoeren van de uitkomsten van het onderzoek naar welke aanvullende ondersteuningsbehoefte nodig is voor onze mantelzorgers. Doel is dat zij hun taak als mantelzorger kunnen volhouden en kunnen combineren met het werk en andere activiteiten. Daarbij ook aandacht besteden aan jonge mantelzorgers om overbelasting te voorkomen.
- Onderzoeken welke aanvullende ondersteuningsbehoefte nodig is voor onze vrijwilligers, zodat zij hun taak als vrijwilliger kunnen volhouden en kunnen combineren met het werk en andere activiteiten.
- Ontwikkelen van beleid op het terrein van mantelzorg en vrijwilligerswerk.
In 2022 is hiervoor het volgende gedaan |
---|
De rol van mantelzorgknooppunt is verder uitgewerkt
In lijn met het advies van Mantelzorg NL uit 2020 is de rol van mantelzorgknooppunt toegewezen aan Welzijn Rivierstroom. In 2022 is deze rol verder uitgewerkt en is hier meer bekendheid aan gegeven. Naast collectieve activiteiten, waaronder de Dag van de Mantelzorger, biedt Welzijn Rivierstroom individuele ondersteuning aan mantelzorgers. Deze laatstgenoemde individuele ondersteuning begon in 2021 als pilot en is in 2022 structureel geborgd in de werkwijze van Welzijn Rivierstroom.
Er is in het bijzonder aandacht besteed aan de jonge mantelzorger in de leeftijd tot 25 jaar
Welzijn Rivierstroom en jongerenwelzijnsorganisaties Mozaïek en Eleos hebben samen het aanbod en de ondersteuning voor jonge mantelzorgers vormgegeven. Vanwege de expertise van Mozaïek bij deze doelgroep hebben we eind 2022 besloten de regierol voor jonge mantelzorgers bij hen te beleggen. Op deze manier scheppen we duidelijkheid in de rolverdeling en verantwoordelijkheden van de partners. In 2023 werken we deze beleidskeuze nader uit.
De waardering voor mantelzorgers in de vorm van het mantelzorgcompliment is versoepeld
Inwoners van instellingen zoals verzorgingstehuizen kunnen vanaf nu ook het mantelzorgcompliment aanvragen. Hier is bekendheid aan gegeven via het Neder-Betuwe Magazine en dit heeft geleid tot een toename van het aantal aanvragen voor het mantelzorgcompliment. In totaal zijn er in 2022 131 mantelzorgcomplimenten verstrekt. Dat is een toename van bijna 50% ten opzichte van 2021.
Het uitvoeringsplan Meedoen en Samenleven is vastgesteld
In het recent vastgestelde uitvoeringsplan Meedoen en Samenleven bij de Integrale Beleidsnota Sociaal Domein 2021-2024 hebben we drie deelresultaten geformuleerd bij het gewenste resultaat 'Mantelzorgers zijn in balans'. Deze concretisering geeft ons en de eerder genoemde partners meer richting bij het vormgeven en uitvoeren van mantelzorgbeleid vanaf 2023.
Daarmee is het volgende bereikt |
---|
Resultaat | Beschrijving |
---|---|
We zien dat het mantelzorgknooppunt en de mantelzorgconsulenten goed functioneren en een groot bereik hebben. In 2022 konden na de coronaperiode weer bijeenkomsten worden opgestart. Zo konden meer mantelzorgers worden bereikt en is de onderlinge ontmoeting gestimuleerd. Daarnaast is vanuit het mantelzorgknooppunt ingezet op bredere bekendheid met de terminologie rondom mantelzorg om de (h)erkenning van deze rol bij inwoners, ondernemers, professionals en andere betrokkenen te vergroten. |